Facebook
LinkedIn

Anonyymin testipäällikön tarinoita, osa 5

Ketterää katselmointia

Testaushan on tosiasiassa aika kallista puuhaa ja se oikeastaan tuottaa tietoa siitä, millainen on ohjelmiston sen hetkinen laatutaso. Virheitä löydetään ja ne pyritään korjaamaan mahdollisimman hyvin, jotta laatu paranisi. Tässähän sitä aikaa ja rahaa palaakin, sekä lisäksi projektipäällikön, johdon ja asiakkaan hermot.

Vaikeahan sitä on asiakkaalle todistaa, että tunnin käyttäminen määrittelyn parantamiseen voi tuoda 10 tunnin säästön testauksessa ja ehkäistä 100 000 euron vahingon tuotannossa. Yleensä näihin asioihin aletaan kiinnittämään huomiota vasta sitten, kun kallis bugi on tippunut housuihin.

Laadunvarmistuksesta puhuttaessa tulee aika monelle mieleen ne ihanat tunnit, jotka ollaan vietetty jonkun turhanpäiväisen dokumentin katselmoinnissa vain siksi, koska prosessissa on niin määrätty. Ketterä kehityshän vapautti meidät tuon ikeestä, koska osassa projekteista unohdettiin koko dokumentointi, jolloin ei ollut edes mitään katselmoitavaa.

Ketterässä kehityksessä on kuitenkin ihan yhtäläinen mahdollisuus tehdä sutta ja sekundaa. Jos nyt ajattelee, mikä olisi katselmoinnin vastine ketterässä kehityksessä, niin esiin nousee helposti kolme asiaa: DoR (Definition of Ready eli valmiin määritelmä), DoD (Definition of Done, eli tehdyn määritelmä) ja backlog grooming (kehitysjonon työstäminen).

Kehitysjonon työstämisessä pitäisi varmistaa se, että sprintin aikana tehdään oikeita asioita. Tähän kuuluvat mm. uudet ominaisuudet, bugikorjaukset, testaus ja teknisen velan pienentäminen. DoR on tarkistuslista, jossa voidaan määritellä esim. koska tarina on valmis ja voidaan antaa tiimin toteutettavaksi. DoD on myös tarkistuslista, jonka avulla voidaan tarkastaa esim. onko julkaisu valmis ja onko kaikki siihen liittyvät tehtävät tehty.

Laadunvarmistus ja testaus ovat kolikon kaksi kääntöpuolta tai itämaisittain jin ja jang, koska ne täydentävät toisiaan. Jos käytössäsi on vain toinen, niin puolet tekemisestä puuttuu.

Hyvää työpäivän jatkoa!

– Anonyymi testipäällikkö, 1.10.2018

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn
Muita blogeja

Kaikki blogit

Contact us!